Sportief en compact: de Audi S3 Sportback en S3 Berline

De Audi S3 Sportback en Audi S3 Berline: twee sportwagens die hun erfenis eer aandoen

Audi Magazine

20 jaar geleden lanceerde Audi met de Audi S3 het sportieve compacte premiumsegment. Vandaag ziet een nieuwe generatie het levenslicht met de Audi S3 Sportback en S3 Berline. En het is duidelijk dat deze twee modellen het ‘S-logo’ dubbel en dik verdienen, te danken aan hun uitzonderlijke prestaties en luxueuze high-tech uitrustingen. Een 'special edition' van het model zet deze lancering nog extra in de verf.

De Audi S3 Sportback en Audi S3 Berline: twee sportwagens die hun erfenis eer aandoen
De S van Subliem: design en verlichting

1. De S van Subliem: design en verlichting

De nieuwe S3-versies tonen hun dynamische inborst van bij de eerste aanblik. De Singleframe met zijn grote radiatorrooster met ruitpatroon en indrukwekkende luchtinlaten domineert het front, terwijl de buitenspiegelkappen een glanzende aluminiumlook hebben. De schouder van het koetswerk loopt in een krachtige lijn van de koplampen tot de achterlichten. De zones eronder zijn hol, een nieuw designelement van Audi dat een sterkere nadruk legt op de wielkasten. Achteraan accentueren de brede diffuser en de vier uitlaatpijpen de sportieve look.

Optioneel op de nieuwe Audi S3 Sportback en S3 Berline zijn de Matrix ledkoplampen. Hun digitale dagrijlicht bestaat uit een pixelrij van 15 ledsegmenten, waarvan er tien op twee verticale lijnen staan.

De S van Sportief: prestaties en ophanging

2. De S van Sportief: prestaties en ophanging

Met 228 kW (310 pk) aan vermogen en 400 Nm aan koppel, leveren de Audi S3 Sportback en S3 Berline onderweg uitzonderlijke prestaties. De zeventraps S tronic en de quattro-vierwielaandrijving sturen het koppel naar de weg. De hydraulische meerschijvenkoppeling voor de achteras is volledig variabel en verdeelt het koppel zoals nodig tussen de voor- en de achteras. Daarbij combineert ze dynamische prestaties met stabiliteit, en efficiëntie met rijplezier.

Resultaat: beide modellen accelereren van 0 naar 100 km/u in 4,8 seconden op hun weg naar een elektronisch begrensde topsnelheid van 250 km/u. Voor de sportiefsten onder u is er trouwens nog een fijn extraatje: versterkt u graag de klank van de krachtige turboviercilinder? Dat kan via het standaard Audi drive select-systeem.

De prestaties van de Audi S3 Sportback en S3 Berline zouden niet zijn wat ze zijn zonder hun ophanging. Met hun vierarmige achteras en progressieve stuurinrichting, verzekeren ze een optimaal contact met de weg en verlagen ze het koetswerk met 15 millimeter. Wenst u nog meer souplesse? Probeer als optie de S-sportophanging met gestuurde schokdemping, die zich individueel aan de toestand van de weg, de rijsituatie en de verzoeken van de bestuurder kan aanpassen in enkele duizendsten van een seconde.

De S van Superieur: genereus en luxueus interieur

3. De S van Superieur: genereus en luxueus interieur

In vergelijking met de vorige generatie zijn de nieuwe S3-modellen groter geworden, met vooral meer schouder- en elleboogruimte. Met zijn bagageruimte van 325 tot 1.145 liter (met ingeklapte achterbank), is de S3 Sportback de ideale allrounder voor zowel dagelijks gebruik als vakanties, terwijl de Berline een inhoud biedt van 370 liter.

Het opvallend sportieve design van de nieuwe S3-modellen ziet u ook in het interieur, met de nieuwe, compacte pook voor de zeventraps S tronic en de decoratieve aluminium of koolstofvezel decoratiestukken, waarvan het design verwijst naar de uitsnijding van de koplampen. De cockpit is naar de bestuurder gericht. Een 10,25” digitaal scherm is standaard, maar als optie hebt u ook de Audi virtual cockpit en zijn ‘plus’-versie. U zit gegarandeerd comfortabel in de sportzetels waarvan de standaard bekleding, geaccentueerd door stijlvolle contrasterende stiknaden, grotendeels is gemaakt van gerecycleerde PET-flessen. Voor een warmere atmosfeer kunt u kiezen voor het optionele sfeerverlichtingspack plus, dat gerichte lichteffecten biedt in het donker.

De S van Supergeconnecteerd: een nieuwe generatie infotainment

4. De S van Supergeconnecteerd: een nieuwe generatie infotainment

Ook wat connectiviteit betreft, zijn de sportieve Audi S3 Sportback en S3 Berline voorzien van alle moderne comfort. Het MMI-bedieningsconcept van de nieuwe S3-versies wordt geruggesteund door de derde generatie van het modulaire infotainmentplatform MIB 3. De rekenkracht ervan is tien keer groter dan die van zijn voorganger. Daardoor voert het systeem alle taken rond connectiviteit uit met LTE Advanced Speed, terwijl het bovendien een geïntegreerde wifi-hotspot biedt. De routegeleiding is flexibel en accuraat. De navigatie toont voorspellingen over de verkeerssituatie, satellietbeelden van Google Earth in hoge resolutie en informatie over de verkeersdoorstroming. U beschikt bovendien over tot zes gebruikersprofielen om persoonlijke instellingen zoals favoriete bestemmingen of voorkeuren voor de klimaatregeling in op te slaan.

Logischerwijze profiteren ook de Audi S3 Sportback et S3 Berline van de Audi connect onlinediensten. Ontdek ze door uw smartphone te linken aan uw wagen via de myAudi app en maak tegelijkertijd ook gebruik van Apple CarPlay, Android Auto en de Audi phone box, die uw telefoon verbindt met de antenne van uw wagen en hem inductief oplaadt. U beschikt ook over car-to-X-diensten, die u bijvoorbeeld helpen om parkeerplekken langs de weg te vinden.

De S van Security: handige rijhulpsystemen

Een ander element is de Audi connect key, waarmee u uw wagen kunt vergrendelen, ontgrendelen en starten via uw smartphone. Vervolgens is het aan u om het gaspedaal in te drukken en te genieten van een muzikaal traject, dankzij het (optionele) hoogwaardige 3D-geluid van het Bang & Olufsen-audiosysteem. Voor een S-ymfonische rit.

5. De S van Security: handige rijhulpsystemen

Ook de rijhulpsystemen in de nieuwe Audi S3-modellen demonstreren de technische expertise van Audi. Audi pre sense front, swerve assist met turn assist en lane departure warning kunnen allemaal potentiële ongevallen voorkomen en zijn standaard. Verdere rijhulpsystemen zoals lane change warning en exit warning of cross-traffic assist en park assist zijn optioneel. De adaptieve snelheidsregelaar ondersteunt bij begeleiding in de lengte en zijdelings. Hij houdt de snelheid en de afstand tot voorliggers aan en assisteert bij het volgen van de rijstrook met zachte interventies op de besturing. Wilt u uw verbruik beperken? De efficiency assist helpt u om een zuinige rijstijl aan te houden.

De S van September: marktintroductie en prijzen

6. De S van September: marktintroductie en prijzen

Laten het vermogen en de techniek van de nieuwe Audi S3 Sportback en S3 Berline u niet onbewogen? Trouw aan hun razendsnelle acceleratie zijn beide modellen al in september verkrijgbaar tegen een basisprijs van € 47.500 (incl. btw) voor de Audi S3 Sportback en € 48.600 (incl. btw) voor de Audi S3 Berline. De eerste leveringen worden begin oktober verwacht.

De marktintroductie gaat gepaard met de speciale reeks ‘edition one’. Die is verkrijgbaar in Pythongeel (Sportback) of Tangorood (Berline) met zwarte accenten, en heeft 19” velgen en fijne nappalederen sportzetels.

Welk model u ook kiest, luister naar uw hart en laat u verleiden. Met de S van Seductie.

00:00 | 00:00

Misschien bent u ook geïnteresseerd in deze artikels