Audi en quattro: het perfecte huwelijk

Verhoog uw rijplezier met
quattro-aandrijving

Audi Magazine

Audi en quattro zijn al 40 jaar nauw met elkaar verbonden. Het revolutionaire aandrijfsysteem is tegenwoordig beschikbaar in bijna alle wagens van Audi. Maar hoe kwam quattro tot stand, en waarom is het zo’n meerwaarde? Ontdek waarom dit systeem een revolutie ontketende in de automobielsector.

Een wagen kiezen is niet altijd zo eenvoudig. Want naast het type voertuig en de configuratie – bekleding, kleur, banden – zijn er nog andere manieren om uw rijervaring aangenamer en efficiënter te maken. Om uw keuze te vereenvoudigen, lichten we toe welke geavanceerde technologieën al jaren deel uitmaken van het DNA van Audi. In de eerste plaats: de quattro‑aandrijving.

quattro-aandrijving
Voorwiel- en achterwielaandrijving

Voorwiel- en achterwielaandrijving

Traditioneel worden maar twee wielen gebruikt om een wagen in beweging te zetten. In dat geval spreekt men van voorwiel- of achterwielaandrijving. Beide systemen hebben veel voordelen. Sportliefhebbers geven over het algemeen de voorkeur aan achterwielaandrijving, dankzij het dynamische rijgedrag. Voorwielaandrijving is beter geschikt voor een meer gematigde rijstijl en zorgt voor meer zekerheid op bevroren of drassige wegen.

Elk van bovenstaande systemen heeft dus zijn voor- en nadelen. Maar wilt u in alle omstandigheden van de weg genieten? Dan is tweewielaandrijving niet genoeg. En zo kwam Audi op het idee om zijn productiemodellen te upgraden naar vierwielaandrijving, om uw rijplezier en veiligheid te vergroten. Een baanbrekend project dat meer dan veertig jaar geleden het levenslicht zag.

Audi quattro

Van twee- naar vierwielaandrijving: de geboorte van Audi quattro

In de jaren zeventig gebruikten alleen terreinwagens of zware commerciële voertuigen vierwielaandrijving. Die stuurde het vermogen van de motor naar alle vier de wielen in plaats van slechts twee. In 1976, tijdens wintertests in Zweedse sneeuw, merkten de ingenieurs van Audi de verbluffende prestaties op van een terreinwagen (een Iltis) op het besneeuwde wegdek.

Ze zagen meteen een opportuniteit: wat als we vierwielaandrijving nu eens integreren in een personenwagen? Vier jaar later, in 1980, werd de Audi quattro gepresenteerd op het Autosalon van Genève. Na het succes en de voor de hand liggende eigenschappen van dit model, zowel op de weg als op het circuit, is het quattro‑aandrijfsysteem wijdverbreid binnen het assortiment van Audi en is het nu beschikbaar in bijna alle modellen.

Lees ook: Audi Tradition viert 40 jaar Audi quattro
Veiligheid en prestaties

Veiligheid en prestaties

Door het vermogen over de vier wielen te verdelen, combineert het quattro-systeem de voordelen van voortstuwing (achterwielaandrijving) en tractie (voorwielaandrijving). Een Audi uitgerust met quattro biedt dus een dynamischer rijgedrag en is tegelijk zeer betrouwbaar in minder gunstige omstandigheden. Bijvoorbeeld op bergwegen, over gladde bladeren, of op ijs. Dankzij de quattro‑aandrijving blijft de wagen stabiel zonder dat u zich als bestuurder zorgen hoeft te maken.

Uiteraard is de quattro‑aandrijving geen tovermiddel: hij stelt u bijvoorbeeld niet vrij van het plaatsen van winterbanden. Maar één ding is zeker: met quattro zal uw rijplezier alleen maar toenemen.

00:00 | 00:00

Misschien bent u ook geïnteresseerd in deze artikels