Daniel Deusser (Stephex Stables). Focus op paardenkracht

Daniel Deusser (Stephex Stables).
Obstakels overwinnen in de race naar succes

Audi Magazine

Bij showjumping, waarbij een hindernissenparcours moet afgelegd worden binnen een bepaalde tijd, leveren paard en ruiter topprestaties. Daarvoor is niet alleen veel training nodig, maar ook een bijzondere band tussen paard en ruiter. Dat vertelt Daniel Deusser, die u eind augustus aan het werk kunt zien tijdens de Stephex Masters Brussels, een prestigieuze wedstrijd waarvan Audi partner is.

Daniel Deusser (Stephex Stables). Obstakels overwinnen in de race naar succes
Brons op de Olympische Spelen

Brons op de Olympische Spelen

België is een internationale hotspot op het vlak van jumping. Dat heeft niet enkel te maken met ons Belgische warmbloedpaard, dat vandaag een van de meest getalenteerde rassen voor deze discipline is. Door onze centrale ligging in Europa vinden veel internationale ruiters een tweede thuis in ons land, om van hieruit deel te nemen aan jumpingshows over het hele continent. Bij Stephex Stables in Meise ontmoeten we de van oorsprong Duitse topruiter Daniel Deusser, ook bekend als ‘Double D’ en momenteel 12e op de FEI-wereldranglijst jumping. Met een grootvader die paarden fokte en een vader die eveneens deelnam aan wedstrijden, zit paardrijden bij hem in het bloed. Na een aantal eerste successen sloot hij zich in 2012 aan bij Stephex Stables, waarna zijn resultaten bleven verbeteren. Zo won hij o.a. de finale van de wereldbeker jumping 2014. In 2016 eindigde hij op de derde plaats, en pakte de bronzen medaille op de Olympische Spelen in Rio. Daarna volgden nog talloze andere overwinningen.

Genen en bloedlijn

Genen en bloedlijn

“Op dit moment ben ik verantwoordelijk voor een stal van 11 paarden”, vertelt Daniel Deusser. “Ons doel is deelnemen aan showjumpingwedstrijden op het hoogste niveau. Al verschillende jaren behoren we tot de top 10 in de wereld. We zijn daarom voortdurend op zoek naar jonge paarden die ons toelaten om dit niveau te behouden. Maar niet elk paard beschikt over de fysieke en mentale kwaliteiten om hoge sprongen te maken. Je kan een paard heel wat leren, maar enkel als de genen en bloedlijn min of meer overeenkomen met wat je nodig hebt tijdens wedstrijden. Op de communicatie tussen paard en ruiter kan je werken, op kracht kan je trainen, maar vooral de mentaliteit van een paard is cruciaal. We zoeken altijd naar paarden die de sport begrijpen en willen doen, en dat moet je testen. Je kan een paard weliswaar fokken op basis van bloedlijnen die vaker voorkomen in showjumping, maar het is een lang proces. We blijven altijd uitkijken naar nieuwe paarden die we proberen te trainen. Soms gaan we in de goede richting, andere keren moeten we na een paar weken besluiten dat het dier niet over de juiste kwaliteiten beschikt. Van mijn 11 paarden zijn er 4 à 5 topatleten, terwijl de andere nog jonger zijn en hopelijk zullen volgen binnen 2 tot 3 jaar.”

Technologie en communicatie

Technologie en communicatie

Een paard wordt getraind door een groep mensen, elk met hun eigen specialisatie, en ook met een aantal technologische hulpmiddelen. “De conditie van de dieren monitoren we door de hartslag nauwlettend in het oog te houden. We werken op basis van programma’s die ontwikkeld zijn aan universiteiten, en die als doel hebben paarden sneller en sterker te maken. Een team van fysiotherapeuten begeleidt de dieren bij alles wat met de spieren te maken heeft. Zij maken gebruik van apparatuur om de spieren van de dieren te ontspannen, bijvoorbeeld massagedekens, maar ook cooling boots om blessures aan de benen te voorkomen.” Volgens Daniel Deusser is naast het trainen van de fysieke kwaliteiten vooral wederzijdse vertrouwen nodig bij jumping. “Ikzelf ben vooral bezig met het springen en de dressuurcommunicatie, aangezien ik met de paarden in de arena ga. Je werkt stap per stap over verschillende jaren, je leert een paard iets aan, herhaalt het, de volgende keer ga je een beetje verder of sneller. Als je over een hoge hindernis wil springen, dan moet er een speciale band zijn tussen jou en je paard. Je moet elkaar echt begrijpen, en dat zit hem in hele kleine signalen die je kan geven met je gewicht en je lichaam. Dat is de communicatie waarop je elke dag moet trainen, om vertrouwen te creëren tussen ruiter en paard. Slaag je er niet in om je paard vertrouwen te geven, dan zal het dier niet over 1m60 springen.”

Ervaring met paarden

Ervaring met paarden

Ook de persoonlijke training van de ruiters is vandaag volop aan het evolueren. “Met mijn 1,90 m ben ik een grote ruiter, daarom ga ik elke 2 weken naar de fysiotherapeut. Hij geeft me oefeningen om te stretchen en mijn lichaam op te warmen, om blessures te voorkomen. In deze sport is een lange carrière mogelijk. Persoonlijk geloof ik dat hoe ouder je wordt, hoe meer ervaring met paarden je hebt. Zo maak je ook meer kans op succes, aangezien je meer weet over de training en het gedrag van de dieren. Maar ouder worden heeft ook gevolgen voor je lichaam. Daarom is het belangrijk dat je soepel blijft, en jezelf elke dag opwarmt voordat je op je paard gaat zitten. Daarnaast moet je tijdens wedstrijden rustig en zelfverzekerd blijven, terwijl er veel druk op zowel de ruiter als het paard ligt. Veel mensen in de sport maken dan ook gebruik van mentale coaching, vooral voor stresspreventie en concentratie.”

Elke week is anders

Elke week is anders

Het moeilijkste in deze sport is volgens Daniel Deusser het feit dat je met dieren werkt, waardoor je als ruiter nooit 100% zeker kan zijn van je plannen tijdens een wedstrijd: “Er is altijd de mogelijkheid van een blessure, de omstandigheden tijdens een wedstrijd kunnen anders zijn dan tijdens de training. Het kan plots gaan regenen terwijl je trainde bij goed weer, het omgevingsgeluid kan een rol spelen … dit alles kan ervoor zorgen dat het paard afgeleid is, waardoor je fouten maakt of het dier geblesseerd raakt. Bovendien weet je nooit op voorhand welk parcours je precies zal afleggen en over welke hindernissen je zal springen. We hebben designers die deze parcours ontwerpen, en wij proberen ze foutloos af te leggen. Elke week variëren ze op het vlak van de afstanden tussen de sprongen, andere kleuren, andere hindernissen … Dit maakt het ook interessant. Je traint voor iets, maar je weet nooit exact wat je moet doen tot een half uur voor de wedstrijd.

Audi Q8 e-tron

Audi Q8 e-tron

Tot welke prestaties Daniel Deusser en zijn paard in staat zijn, kunt u van 23 tot 27 augustus bekijken tijdens de Brussels Stephex Masters 2023. Daniel Deusser: “De omstandigheden tijdens Brussels Stephex Masters zijn exceptioneel. We beschikken over 2 grote grasarena’s, warm-up arena’s, de ideale omstandigheden om te springen, voldoende ruimte, de nodige stallen … je voelt echt dat dit event gemaakt is door en voor paardenliefhebbers. Alles ziet er prachtig uit, en dat trekt een groot publiek aan. De partners zorgen bovendien voor een belangrijke show op het vlak van het prijzengeld. Kortom, het wordt een bijzonder interessant totaalspektakel.” De Brussels Stephex Masters verwelkomt ook één van de meest prestigieuze wedstrijden: de Rolex Grand Prix, presented by Audi. Hierbij strijden de beste ruiters ter wereld om een prijzenpot van €500.000. De winnaar rijdt bovendien naar huis met een gloednieuwe Audi Q8 e-tron, die enkele kilometers verderop bij Audi Brussels koolstrofneutraal van de band rolt.

Alles over Brussels Stephex Masters

Misschien bent u ook geïnteresseerd in deze artikels