Elektrisch opladen: split billing en belastingvoordelen

Split billing en fiscale voordelen: twee voordelen voor het elektrisch opladen van uw medewerkers

Audi Magazine

Is uw bedrijf bezig met de overstap naar elektrische mobiliteit of staat u op het punt dit te doen? Naast de keuze van de wagens is opladen een essentieel onderdeel van uw nieuwe wagenparkbeleid, en dit op uw werkplek en bij uw medewerkers thuis. Hoe zit het met de facturatie van de kosten en installatie van de laadpunten? Ontdek zeer interessante voordelen.

Een plug-in hybride of elektrische wagen kunnen uw medewerkers thuis opladen. Dit nieuwe, comfortabele voordeel brengt voor u echter een extra berekening met zich mee: hoe factureert u de kosten van thuisladen? Split billing stelt u in staat om dit zonder problemen te doen.

Waarom deze berekening zo belangrijk is? Omdat de vergoedingen voor elektriciteit anders zijn dan die voor brandstof. Als u tussenkomt voor de laadkosten, moet u dat doen op basis van het werkelijke verbruik. Een forfaitaire vergoeding is niet toegestaan.

Split Billing en fiscale voordelen: twee voordelen voor het elektrisch opladen van uw medewerkers
BLOK 1  Een duidelijke en nauwkeurige berekening

Een duidelijke en nauwkeurige berekening

Split billing scheidt de kosten voor het opladen van een elektrische wagen direct van die voor het energieverbruik in de woningen van uw medewerkers. Deze digitale functionaliteit is alleen beschikbaar op slimme laadpunten. Hoe dit werkt? Op het einde van elke maand worden de laadkosten automatisch door de laadpuntbeheerder naar u opgestuurd, zodat u uw medewerkers kunt terugbetalen. Eenvoudig en praktisch.

EDI, dat de laadoplossingen van de D'Ieteren groep centraliseert, biedt ook deze oplossing aan. Om ervan te genieten, dient u enkel uw EDI-laadpunt te registreren op het speciale platform. Met EDI worden u twee oplossingen aangeboden voor financiële tussenkomst: ofwel geeft u het rekeningnummer van het bedrijf op indien u kiest voor domiciliëring, ofwel het rekeningnummer van de werknemer als u kiest voor onkostenvergoeding.

Ontdek EDI
Laadpunten op de werkvloer: geniet nu van deze voordelen

Laadpunten op de werkvloer: geniet nu van deze voordelen

Om uw medewerkers extra te stimuleren om elektrisch te rijden, is het ook belangrijk dat u laadpunten op uw werkplek hebt. Dit vraagt natuurlijk om een investering, maar de federale overheid heeft beslist om bedrijven die zich inzetten voor groenere mobiliteit te ondersteunen via de wet Van Peteghem van november 2021. Deze biedt een kostenaftrek van 200% op de aankoop en installatie van laadpunten tot 31 maart 2023. Voor de periode 1 april 2023 tot 31 augustus 2024 zal dit tarief 150% bedragen. Om ervan te genieten, moeten de laadpunten aan bepaalde voorwaarden voldoen:

  • nieuw en geconnecteerd;
  • toegankelijk voor het publiek tijdens de openings- en/of sluitingsuren van het bedrijf (optie 1, 2 of beide);
  • geregistreerd bij de Federale Overheidsdienst Financiën en vervolgens op www.eafo.eu;
  • afgeschreven over een periode van minimaal 5 jaar.
Elektrisch laden: een toekomst vol mogelijkheden

Elektrisch laden: een toekomst vol mogelijkheden

De overstap naar een elektrisch wagenpark wordt steeds interessanter voor bedrijven en zelfstandigen. Het aanbod van modellen wordt steeds diverser en ook laadoplossingen zijn volop in ontwikkeling. De afgelopen maanden zijn er ook nieuwe maatregelen genomen: in Vlaanderen moeten nieuwe gebouwen waarvoor een stedenbouwkundige vergunning werd aangevraagd na 11 maart 2021 minstens één laadpunt hebben, afhankelijk van het aantal parkeerplaatsen.

Ook in Brussel werkt de gewestelijke overheid actief aan nieuwe oplossingen. Er zijn subsidies voor eigenaren van particuliere parkeergarages die toegang verlenen tot hun laadpunten. Verder wordt in parkeergarages de investering in laadpunten met 50% ondersteund. Tot slot heeft de Brusselse regering beloofd om 22.000 publiek toegankelijke laadpalen te installeren tegen 2035.

Bijna 400.000 laadpunten

Met al deze beslissingen zal de laadstress steeds kleiner worden, en hopelijk binnenkort verdwijnen. Uw medewerkers zullen immers altijd beschikken over een oplossing om hun batterij van stroom te voorzien. Zeker als u de bijna 400.000 laadpunten meetelt die via Audi charging beschikbaar zijn in België en 26 andere Europese landen.

Ontdek Audi charging
Is uw bedrijf bezig met de overstap naar elektrische mobiliteit?

Is uw bedrijf bezig met de overstap naar elektrische mobiliteit?

Uitstekend! Maar wat is de beste manier om dit aan te pakken? Audi Fleet helpt u graag met een volledige analyse van uw behoeften, en ondersteunt u in elke fase van uw overgang naar groenere mobiliteit.

Neem contact op met Audi Fleet

Misschien bent u ook geïnteresseerd in deze artikels