Tips voor de vergroening van uw vloot

Zo pakt u de vergroening van uw wagenpark aan

Audi Magazine

Vanaf 2026 zullen enkel 100% elektrische voertuigen nog 100% fiscaal aftrekbaar zijn. Bovendien verliezen ook plug-in hybrides vanaf 1 juli 2023 al een deel van hun belastingvoordeel. Hoe pakt u de elektrische transitie van uw wagenpark best aan? Audi geeft u toelichting bij de belangrijkste punten.

Voor fleetmanagers of zelfstandigen is dit meer dan ooit het moment om na te denken over het vernieuwen van hun vloot. Omdat u niet het risico op vertragingen bij de levering wilt lopen, zoals we deze nu meemaken. Hebt u nog veel vragen over de elektrische transitie? Geen paniek, Audi is er om u te helpen.

Zo pakt u de vergroening van uw wagenpark aan
Een groen wagenpark: een slim financieel plan

Een groen wagenpark: een slim financieel plan

Aan het vernieuwen van uw wagenpark hangt uiteraard een kostenplaatje. Ondanks het feit dat de maandelijkse leaseprijs voor elektrische wagens iets hoger ligt, mogen fleetmanagers dit niet als een belemmering zien. In plaats van te focussen op de koop- of leaseprijs, moet naar de Total Cost of Ownership (TCO) gekeken worden. Een elektrische wagen is namelijk vaak niet duurder (en op relatief korte termijn zelfs goedkoper) dan wagens met een verbrandingsmotor. Dit is te danken aan de volgende elementen: een lager verbruik, aanzienlijk lagere onderhoudskosten (40 tot 60%, afhankelijk van het model) en een hogere restwaarde. Tel daarbij de totale fiscale aftrekbaarheid en u bereikt een heel mooi resultaat.

Bijzonder verhelderend is de vergelijking van 3 Audi modellen uit verschillende categorieën: een 100% elektrische Audi Q4 e‑tron, een plug-in hybride Audi Q3 TFSI e en de dieselvariant van de Audi Q3. Enig idee welke wagen u de laagste maandelijkse TCO biedt? Audi maakte voor u de berekening.

Bekijk de TCO-vergelijking
Laadoplossingen opnemen in de algemene strategie

Laadoplossingen opnemen in de algemene strategie

In tegenstelling tot een tankkaart vragen laadoplossingen wat extra voorbereiding. Maar als u hier op tijd aan begint, kan dit allemaal zeer vlot verlopen. Het logistieke aspect van opladen aanpakken komt neer op het beantwoorden van de volgende vraag: welk laadstation kiezen? De mogelijkheden zijn legio, maar aan de hand van deze drie parameters kan uw keuze vereenvoudigd worden:

- de batterijcapaciteit van de wagens
- het type elektrische aansluiting (eenfasig, driefasig met nulleider of driefasig zonder nulleider)
- het beschikbare vermogen

Belangrijke herinnering, zeker voor de tweede parameter: bij uw keuze moet u rekening houden met de werkplaats én de woonplaats van uw medewerkers, die ook de mogelijkheid moeten hebben om thuis op te laden.

Om dit alles voor u makkelijker te maken, werkt Audi samen met EDI. Deze laadstations zijn compatibel met alle modellen in het Audi gamma, en bovendien begeleidt EDI u van A tot Z: vanaf de analyse van uw installatie tot de certificering ervan.

Ontdek de EDI-laadstations
De financiële kant van laadoplossingen

De financiële kant van laadoplossingen

Nauw verbonden met het logistieke aspect is het financiële luik. Het plaatsen van laadpalen is interessant voor uw bedrijf omdat u hiermee de laadkosten verlaagt, aangezien u het gebruik van openbare laadstations vermijdt.

Bovendien kunt u als bedrijf tot 31 maart 2023 genieten van een kostenaftrek van 200% op de aankoop en installatie van laadpunten. Voor de periode 1 april 2023 tot 31 augustus 2024 zal dit tarief 150% bedragen.

Tot slot kunt u als ondernemer of zelfstandige onderhandelen over voordelige tarieven. Denk eraan om voor het huishoudelijk verbruik van uw medewerkers een aparte facturatie aan te vragen (split billing).

Laatste punt: de afschrijving van de laadpalen. Dit wordt normaal gezien gespreid over dezelfde periode als de huurperiode, dus u zult zelf moeten beslissen wat er daarna met de laadpaal gebeurt. Een eigendomsoverdracht bijvoorbeeld?

De voordelen van split billing
Wat als een werknemer uw bedrijf verlaat?

Wat als een werknemer uw bedrijf verlaat?

Bij een bedrijfswagen met verbrandingsmotor volstaat het om de tankkaart in te leveren. Bij een elektrische auto ligt dat iets anders. Een belangrijk punt dat moet worden aangepakt: het laadstation thuis. U kunt uw werknemer niet dwingen om dit over te nemen. De eenvoudigste oplossing zou zijn om dit bij een andere medewerker te installeren. Als dat niet mogelijk is, kunt u altijd proberen om het station door te verkopen.

Uw medewerkers: uw belangrijkste ambassadeurs

Uw medewerkers: uw belangrijkste ambassadeurs

Een elektrische revolutie starten is nooit makkelijk, maar u bent niet de enige. Naast de ondersteuning van Audi kunt u ook rekenen op die van … uw medewerkers. U moet hen daarom vanaf het begin bij uw transitie betrekken. Communiceer uitgebreid met hen over het onderwerp: wat weten ze over elektrische mobiliteit? Willen ze hun verplaatsingen groener maken? Zijn ze klaar om de sprong te wagen?

Wees transparant met hen en toon hen de constante vooruitgang van deze nieuwe mobiliteit: comfortabele en krachtige voertuigen, rijbereik geschikt voor lange afstanden, toename van laadoplossingen, minder vervuiling ... Als ze ervoor kiezen om elektrisch te rijden en ze zijn tevreden, dan zal uw hele bedrijf hier voordeel uit halen.

Uw revolutie start vandaag

Uw revolutie start vandaag

Hebt u interesse in de elektrische revolutie? Wacht niet langer om een beslissing te nemen, want steeds meer bedrijven staan ​​op het punt om hun transitie te starten. Geniet er vóór alle anderen van, door nu uw eerste 100% elektrische wagens te bestellen. Audi biedt u ondertussen een zeer gevarieerd aanbod: de Audi Q8 e-tron, de Audi Q8 Sportback e-tron, hun respectievelijke S-versies, de adembenemende Audi e-tron GT quattro en Audi RS e-tron GT, de compacte SUV Audi Q4 e -tron, alsook de schitterende Audi Q4 Sportback e-tron. Modellen die stuk voor stuk kunnen uitpakken met bijzonder knappe eigenschappen.

Ontdek het gamma

Misschien bent u ook geïnteresseerd in deze artikels