e-fact 3: Waarom accelereert een elektrische wagen zo snel?

e-fact 3: Waarom accelereert een elektrische wagen zo snel?

Audi Magazine

Ooit al meegereden met een elektrische wagen? Of zelf aan het stuur gezeten? Dan weet u dat een elektrische wagen vooruitschiet, zodra u het gaspedaal intrapt. Zelfs vanuit stilstand. Hoe dat komt? Het heeft allemaal te maken met ‘koppel’: de kracht waarmee de motor de wielen aan het draaien brengt.

e-fact 3: Waarom accelereert een elektrische wagen zo snel?
Het koppel van een motor

Het koppel van een motor is de kracht die wordt uitgeoefend op de draai-as op één bepaald moment: het wordt uitgedrukt in Newtonmeter. Bij elektromotoren is er onmiddellijk koppel of ‘draaiende kracht’ aanwezig omdat dit een intrinsieke eigenschap is van een elektromotor. Precies daarom kan een elektrische wagen meteen de volle kracht gebruiken. Bij een verbrandingsmotor is dat niet zo: hier wordt de kracht geleidelijk aan opgebouwd naarmate het toerental hoger wordt.

Curve 1

Deze curve toont het koppel en vermogen van een elektromotor. De grijze lijn stelt het koppel voor (uitgedrukt in Nm), de rode lijn is het vermogen (uitgedrukt in Kw).

Curve 2

Deze curve toont het koppel en vermogen van een brandstofmotor. De grijze lijn stelt het koppel voor (uitgedrukt in Nm), de rode lijn is het vermogen (uitgedrukt in Kw).

Interessante links

Misschien bent u ook geïnteresseerd in deze artikels