Marterpreventie: zo vermijdt u hoge kosten door marterschade

Zo voorkomt u steenmarterschade aan uw wagen

Audi Magazine

In België is de steenmarter de laatste jaren aan een opmars bezig. Goed nieuws voor de (beschermde) soort … maar minder voor uw wagen. Want de diertjes durven wel eens onder de motorkap te kruipen en daar schade aan te richten door aan de bekabeling te knagen. Aangezien voorkomen beter is dan genezen, delen we graag onze tips met u om marterschade te vermijden.

steenmarterschade
Gesloten garage

Eerst en vooral: problemen met marters duiken vooral op in de paarperiode, die loopt van maart tot en met juli. De marter vertoont dan een versterkt territoriaal gedrag, en heeft de neiging auto’s in zijn territorium te markeren. En dan gebeurt het dus dat een in de weg zittende autokabel sneuvelt … Dit kunt u ertegen doen:

1. Parkeer uw auto waar mogelijk in een afgesloten garage

De makkelijkste manier om uw wagen tegen de dieren te beschermen, is allicht om hem in een goed afgesloten garage te parkeren. Een marter glipt gemakkelijk tussen spleten en kieren, dus kijk goed na of er geen openingen van meer dan 4 centimeter zijn.

marterverschrikker

2. Bescherm uw wagen met een marterverschrikker

Uiteraard hebt u niet altijd de mogelijkheid om uw auto binnen te zetten. Wanneer u vaak op verplaatsing gaat, is het dus een goed idee om extra maatregelen te nemen om uw wagen tegen de scherpe tandjes van marters te beschermen

Er bestaan heel wat huis-, tuin- en keukenmiddeltjes (zoals een wc-blokje onder uw motorkap leggen) maar onderzoek toont aan dat de meeste niet werken. Wat dan wél effect heeft? Onder meer Natuurpunt en het ANWB raden een elektrische marterverschrikker aan.

Het principe is eenvoudig: via strategisch aangebrachte hoogspanningsplaatjes, krijgt de marter een licht elektrisch schokje wanneer hij in uw wagen verzeild raakt. Dit is onschadelijk voor het diertje, maar wel bijzonder efficiënt. Uw verdeler kan eenvoudig zo’n verschrikker in uw wagen installeren

Motorruimte

3. Sluit de motorruimte van uw wagen af

Is het niet makkelijker om de motorruimte van uw wagen gewoon goed af te schermen? Dat kan, bijvoorbeeld met een fijnmazig draadrooster of via kabelhulzen rond de meest gevoelige kabels. Maar hou er wel rekening mee dat dit een behoorlijk omslachtig proces is, waar u beter niet zelf aan begint – zo hebben bepaalde kabels een hittebestendige behuizing nodig. Vraag dus altijd om professioneel advies.

Audi voerde trouwens in 2014 zijn eigen onderzoek uit naar het gedrag van marters in een Audi A3 Cabriolet. Audi wil de resultaten gebruiken om kleine aanpassingen te doen aan zijn modellen – kwestie van het de diertjes zo moeilijk mogelijk te maken. Een andere ommanteling van de kabels is alvast één van de opties.

Marter bescherming

Kies voor dubbele bescherming

Uw wagen effectief beveiligen tegen marters? Met de marterverschrikker van Audi bent u dubbel beschermd. Via de ingebouwde ultrasone tweeter wordt een hoge ultrasone toon uitgezonden, die onhoorbaar is voor de mens, maar door marters zo veel mogelijk wordt gemeden. Raakt er toch een keer een dier in uw auto verzeild? Dan krijgt het een ongevaarlijk elektrisch schokje.

Ontdek de anti-marter oplossing van Audi