De Audi Q6 e-tron op Salone del Mobile

Milaan zet de toon voor design

Audi Magazine

De nieuwe Audi Q6 e-tron wordt voorgesteld op een van de belangrijkste internationale designevents: de 62ste Salone del Mobile in Milaan. De crème de la crème van ontwerpers zal er aanwezig zijn: dé gelegenheid om de huidige trends en niet te missen nieuwigheden te ontdekken.

Milaan zet de toon voor design
Drie kleuren vertegenwoordigen meer dan 70% van de gekozen autolakken

Audi in goed gezelschap

Vijf dagen lang, van 16 tot 21 april, ontmoeten 2000 exposanten uit de designwereld en meer dan 300.000 bezoekers elkaar in Milaan. Met zijn House of Progress, waar de nieuwe Audi Q6 e-tron als wereldprimeur wordt gepresenteerd, is Audi een van de niet te missen exposanten, samen met een aantal andere sterren.

Zo biedt filmmaker David Lynch met A Thinking Room een unieke creatieve ruimte. Daarnaast is in het Permanent Observatorium AI te zien die werd ontwikkeld samen met de Polytechnische Universiteit van Milaan. Het SaloneSatellite platform, dat zijn 25ste verjaardag viert en al heel wat carrières hielp lanceren, is gewijd aan jonge ontwerpers. En ten slotte staan ook keukens en badkamers in de schijnwerpers met EuroCucina, de show binnen de show.

De symbolische kamer van David Lynch

De symbolische kamer van David Lynch

Als creatief genie die tegelijk filmmaker, muzikant en schilder is, staat David Lynch bekend om zijn aandacht voor detail en design in zijn films. De regisseur van onder meer Sailor & Lula, Blue Velvet, Mulholland Drive en Elephant Man, die in 1997 al aanwezig was in Milaan, creëerde een unieke installatie met een suggestief programma. Hij wil ons gevoel van verwondering wekken en – via de dramaturgie van cinema en theater – design vieren binnen een ruimte die is ontworpen als fysieke kamer, maar ook als een symbolische innerlijke ruimte. De roodfluwelen gordijnen rond deze Thinking Room roepen onweerstaanbaar beelden op van één van de meesterwerken van Lynch: Twin Peaks. Alsof ze wachten om het mysterie te onthullen van wat een gedenkwaardige ervaring belooft te worden voor bezoekers. Kippenvel gegarandeerd.

Duurzaam observatorium

Duurzaam observatorium

Het Salone del Mobile bundelde zijn krachten met de Polytechnische Universiteit van Milaan om een permanent observatorium te ontwikkelen dat wordt aangestuurd door AI. Doel is om het ecosysteem van het evenement en de impact ervan op de designgemeenschap te analyseren in termen van duurzaamheid, inclusie, circulariteit, groei en kennisuitwisseling.

Het observatorium is daarnaast een manier om het groeiende belang van AI in de wereld van creatie – en dan specifiek design – te benadrukken door het een positieve rol te geven. “AI roept nog steeds veel vragen op rond de impact die het zal hebben op design”, zei voorzitter Maria Porro in januari in het magazine WWD. “Wat zal AI produceren? Alle kansen liggen momenteel nog open ...” We verwachten dat veel van die kansen zichtbaar zullen zijn tijdens het event in april, in een ruimte die opnieuw werd ontworpen om de circulatie van de bezoekers te verbeteren.

Ruimte voor jongeren

Ruimte voor jongeren

Om te weten hoe onze keukens en badkamers er in de toekomst uit zullen zien, moeten we naar EuroCucina, een 'salon binnen het salon’ dat alleen tijdens de even jaren plaatsvindt. Duurzaamheid is hier het sleutelwoord, met de nadruk op water en energie besparen, maar ook food design is een van de hot topics. Er wordt verwacht dat een aantal internationale topchefs heel wat gastronomische innovaties zullen onthullen. Tot slot wordt de dynamiek van de nieuwe generatie Europese ontwerpers op grote schaal gevierd. Dat als onderdeel van de SaloneSatellite, een incubator voor jong talent die zijn waarde al een kwarteeuw bewijst. Op de show is een groot aantal Belgische ontwerpers van het collectief Belgium is Design te zien: Ahokpe + Chatelin, Andreas de Smedt, COSEINCORSO, Emma Terweduwe, Esther de Vos, Joe Sterck, Maak&Transmettre, Mahaut Van Peel, Manuel Leromain, Marianne, Misses Brown, Fersasos, Studio Matta/ Eva De Smet en Studio Tim Somers. Dit alles bewijst – voor zover dat nog nodig was – de toonaangevende rol die België speelt op het internationale toneel.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in deze artikels