Van broeikasgas tot volwaardige grondstof

D-CRBN, van CO₂ naar nieuwe grondstoffen

Audi Magazine

Niet alleen de automobielindustrie doet z’n uiterste best om zijn CO₂-uitstoot te reduceren, ook in andere sectoren is dit een van de hete hangijzers. Wat als je ervoor kan zorgen dat CO₂ in industriële schoorsteengassen niet langer in de atmosfeer terecht komt, maar meteen opgevangen wordt en omgezet in nieuwe grondstoffen? Dat is alvast de oplossing die het Belgische klimaattechbedrijf D-CRBN bedacht, een spin-off van de Universiteit Antwerpen.

D-CRBN, van CO2 naar nieuwe grondstoffen
Duurzaam produceren is een van de grote uitdagingen van deze tijd

Duurzaam produceren is een van de grote uitdagingen van deze tijd, waarbij elke bijdrage telt om resultaat te boeken. Zo heeft Audi als doel om in 2050 CO₂-neutraal te zijn via het project Mission:Zero. Daar horen een aantal belangrijke uitdagingen bij, zoals de impact van de autoproductie zelf tot 0 reduceren. “Aanvankelijk genereerde de gemiddelde wagen de meeste uitstoot tijdens de gebruiksfase. Maar nu elektrische wagens aan belang winnen, verschuiven die emissies steeds meer naar de productiefase”, zegt Peter Kössler, lid van de Raad van Bestuur voor Productie en Logistiek bij Audi AG. “Daarom streven we naar een CO₂-neutrale productie op alle sites, en trekken we die ambitie door in de hele logistieke keten. Zo bereiken onze wagens de klant met een kleinere ecologische voetafdruk.” Audi Brussel is alvast de duurzaamheidspionier van het merk van de vier ringen, aangezien dit bedrijf al CO₂-neutraal is sinds 2018. Een ander Belgisch succesverhaal speelt zich af in Antwerpen.

Carbon Capture and Storage

Carbon Capture and Storage

Niet toevallig is klimaattechbedrijf D-CRBN (uitgesproken als ‘decarbon’) gevestigd in BlueChem, de incubator voor duurzame chemie in de haven van Antwerpen. Deze laatste is bovendien de grootste chemische cluster van Europa. De strategische ligging laat het bedrijf toe zich te concentreren op toepassingen voor de petrochemische, metallurgische en maritieme transportsector. In de strijd tegen klimaatverandering is het voor al deze industrieën essentieel om hun CO₂-uitstoot snel en grondig te verminderen. Eén van de manieren hiervoor is CO₂ die vrijkomt tijdens productieprocessen opvangen en stockeren (CCS ofwel Carbon Capture and Storage), voornamelijk ondergronds. D-CRBN komt echter met een nieuwe oplossing: innovatieve plasmareactoren die CO₂ uit schoorsteengassen omzetten naar koolstofmonoxide (CO) en zuurstof (O₂).

Van schadelijke afvalstof naar volwaardige grondstof

Van schadelijke afvalstof naar volwaardige grondstof

De gebruikte plasmatechnologie in dit proces is op zich niet nieuw, maar de efficiëntie om kooldioxide om te zetten in koolmonoxide is normaal gezien laag. Samen met de Universiteit Antwerpen heeft D-CRBN echter een nieuw proces ontwikkeld waarbij de efficiëntie minstens vijf keer hoger ligt. Met koolstofmonoxide kunnen vervolgens nieuwe brandstoffen (bv. methanol, e-fuels), grondstoffen (bv. plastics) en chemicaliën (bv. mierenzuur) gemaakt worden. “Hiermee gaan we een stapje verder dan CCS (Carbon Capture and Storage): wij gaan de CO₂ niet louter opslaan, maar echt gebruiken. Deze ‘Carbon Capture and Utilization’ maakt onze technologie uniek. CO₂ is voor ons niet langer een schadelijke afvalstof maar een nieuwe, volwaardige grondstof die heel wat opportuniteiten biedt. Als we de CO₂ van bedrijven kunnen recycleren naar CO, kunnen ze dit opnieuw gebruiken in hun eigen productieprocessen”, legt CEO Gill Scheltjens uit.

45 miljoen bomen

45 miljoen bomen

Eind 2023 kondigde D-CRBN zijn eerste geavanceerde pilootproject aan met een jaarlijkse capaciteit van 1000 ton CO₂, een mijlpaal voor het bedrijf en een grote sprong richting een groenere en duurzamere toekomst. “Tegen 2030 hopen we dan onze grote droom te verwezenlijken: onze eigen recyclageplant in het Antwerpse NextGen District. Die kan de gecapteerde CO₂ van verschillende bedrijven, die via één pijpleiding naar ons gebracht wordt, lokaal afbreken en converteren naar CO. Op die manier zullen we 1 miljoen ton CO₂ kunnen verwerken per jaar”, vertelt CCO David Ziegler. Ter vergelijking: er zijn 45 miljoen bomen nodig om 1 miljoen CO₂ te compenseren.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in deze artikels