Audi, Vanthoor en Vervisch triomferen in de Groene Hel

Audi, Vanthoor en Vervisch triomferen in de Groene Hel

Audi Magazine

De 24 uur van de Nürburgring is een race als geen andere. Sinds 1970 vormt de wedstrijd een unieke uitdaging voor mens en machine. Voornamelijk vanwege het circuit, dat meer dan 25 kilometer lang is en de befaamde Nordschleife omvat, een asfaltlint dat door de Eifelbossen kronkelt. De rijders omschrijven het als de Groene Hel: smal, bergop, bergaf, heen en weer en… zeer, zéér snel! De beste ronden worden afgewerkt in minder dan 8 minuten aan een gemiddeld tempo van meer dan 185 km/h, waarbij de GT3’s zich een weg banen tussen de wagens uit de kleinere klassen. Het snelheidsverschil is indrukwekkend en het gevaar loert altijd om de hoek. Voeg daarbij nog de nacht en vaak grillige weersomstandigheden, met buien die slechts op enkele delen van het circuit vallen…. Het was Dries Vanthoor die afgelopen zondagmiddag het verschil maakte met slicks op een gedeeltelijk natte piste. De Belg leverde een nek-aan-nekrace met de snelste Mercedes-AMG en bouwde daarbij een voorsprong op van een vijftigtal seconden die uiteindelijk beslissend zou blijken voor de Audi Sport Team Phoenix Audi R8 LMS GT3 evo II #15.

Audi, Vanthoor en Vervisch triomferen in de Groene Hel
Vierentwintig uur lang reden Dries Vanthoor

Vierentwintig uur lang reden Dries Vanthoor, Frédéric Vervisch, de Zuid-Afrikaan Kelvin van der Linde en de Nederlander Robin Frijns een foutloze race en schonken zo Audi zijn 6e zege sinds 2012. Nochtans was het niet eenvoudig: de editie 2022 was ook de 50e editie van deze mythische wedstrijd en alle grote Duitse constructeurs schoven hun beste teams en rijders naar voor. Na twee jaar coronacrisis was ook het publiek opnieuw welkom, met campings langs het circuit en in het totaal om en bij de 230.000 toeschouwers… Indrukwekkend!

Op enkele buien na

Op enkele buien na, was het weer goed en dat is te merken aan het eindresultaat. Met 159 afgelegde ronden evenaarde de winnende Audi R8 LMS GT3 evo II het afstandsrecord dat sinds 2014 in handen is van… Audi! Het was het tweede succes in de Duitse klassieker voor de Belgen Dries Vanthoor en Frédéric Vervisch, die in 2019 reeds wonnen met Phoenix. Hetzelfde geldt voor Kelvin van der Linde (winnaar in 2017), maar niet voor Robin Frijns die voor het eerst de wedstrijd mag bijschrijven op zijn palmares.

Audi R8 LMS in de top 6

Audi was in goeden doen en dat bewijst het eindklassement met niet minder dan vier Audi R8 LMS in de top 6. Christopher Haase, Nico Müller, Patric Niederhauser en René Rast (Audi Sport Team Car Collection) besloten als vierde, voor de andere Audi’s van Michele Beretta-Kuba Giermaziak-Kim-Luis Schramm-Markus Winkelhock (Scherer Sport Team Phoenix) en Mattia Drudi-Patrick Kolb-Christopher Mies-Patric Niederhauser (Lionspeed by Car Collection Motorsport).

Deze zege voelt bijzonder aangezien

“Deze zege voelt bijzonder aangezien je over stalen zenuwen moet beschikken in de wisselende omstandigheden, vooral in de laatste uren”, vertelde Chris Reinke, hoofd van Audi Sport customer racing. “Mijn felicitaties aan Audi Sport Team Phoenix, onze rijders, onze monteurs, onze ingenieurs en onze strategen. Het feit dat de fans er dit jaar opnieuw konden bijzijn om van dit evenement terug een groot volksfeest te maken, geeft de zege nog wat meer cachet.”

Op het moment van schrijven, is er nog niets bekendgemaakt over de ambities van Audi voor de 24 Hours of Spa, die gepland staat in het laatste weekend van juli. Een dubbel van het merk met de vier ringen bij de twee belangrijkste etmaalraces voor GT3-wagens zou echter niet onaardig zijn…

Misschien bent u ook geïnteresseerd in deze artikels