24H Spa: Silver Cup zege voor Audi

24H Spa: een klassezege als troostprijs voor Audi

Audi Magazine

Het verhaal van een race als de TotalEnergies 24 Hours of Spa is steevast hetzelfde: eens de zwart-wit geblokte vlag valt, begint de voorbereiding voor de volgende editie. Maanden voorbereiding, het sleutelen aan de kleinste details, de voorbereiding van de racewagens, de zoektocht naar de ideale strategie, … De intensiteit van de weken die voorafgaan ligt op hetzelfde niveau als dat tijdens de wedstrijd zelf! Autosport kan echter wreed zijn en een zandkorrel, een seconde onoplettendheid of een kleine dosis pech kan in een oogopslag al het harde werk tenietdoen.

In zijn totaliteit was het dubbele rondje rond de klok een enorm succes: zomerse temperaturen, een knap deelnemersveld met 66 GT3 wagens en het publiek dat in groten getale op de afspraak was (de organisatie bevestigde dat er 73.000 toeschouwers waren) om de prestaties van de meer dan 230 ingeschreven rijders op de voet te volgen. In de jacht naar een vijfde zege in twaalf jaar kon Audi rekenen op bekende teams die ervaring hebben met wedstrijden van lange adem, in het bijzonder de TotalEnergies 24 Hours of Spa. De wedstrijd had echter heel wat frustratie in petto voor het merk met de vier ringen, dat zich diende te troosten met een zege en podiumplaatsen in de klassen.

24H Spa: een klassezege als troostprijs voor Audi
Bij het ochtendgloren op zondag kwamen twee Pro-wagens van Audi Sport Team WRT met elkaar in aanrijding.

Bij het ochtendgloren op zondag kwamen twee Pro-wagens van Audi Sport Team WRT met elkaar in aanrijding. Charles Weerts (aan het stuur van de #32) werd verrast door een tegenstander die abnormaal traag de bocht La Source uitreed. Hij vloog in de ankers en werd daarbij aangereden door… Nico Müller (op de #46). Na een tweede plaats vorig jaar, betekende dit incident het einde voor het trio Charles Weerts, Dries Vanthoor en Kelvin van der Linde, terwijl de #46 gedwongen werd tot langdurende herstellingen. Moto GP-ster Valentino Rossi en zijn teamgenoten Frédéric Vervisch en Nico Müller finishten de race uiteindelijk op de 17e plaats.

Ook de andere drie Audi’s die uitkwamen in de Pro-klasse van Audi Sport Team Attempto, Audi Sport Team Saintéloc en Audi Sport Team Tresor kenden weinig geluk, want ook hun plannen werden gedwarsboomd door wedstrijdincidenten. Voor de tweede maal in 12 jaar stond er dus geen Audi op het podium zondagnamiddag na wat de meest lastige editie was voor het meest succesvolle merk aan de start.

De jonge Belgen Nicolas Baert en Gilles Magnus kenden een zeer steile leercurve bij hun eerste deelname aan de Belgische uithoudingsklassieker. Hun jonge Franse teamgenoot César Gazeau was helaas degene die de opgavelijst opende met een crash van de #26 in het tweede wedstrijduur. Ook Boutsen Racing, dat voor het eerst een Audi inzette (met de Belg Benjamin Lessennes als een van de rijders), kende weinig succes met een crash, gevolgd door technische problemen.

Gelukkig waren er echter ook prestaties die een lach konden toveren op het gezicht van de fans van het merk met de vier ringen.

Gelukkig waren er echter ook prestaties die een lach konden toveren op het gezicht van de fans van het merk met de vier ringen. Te beginnen met de Silver Cup, de klasse voor semiprofessionele rijders waarin een recordaantal van 19 wagens was ingeschreven. Het Team WRT-trio Jean-Baptiste Simmenauer – Benjamin Goethe – Thomas Neubauer won in hun de Audi R8 LMS GT3 #30 na een strijd tot op de meet met een andere Audi, ingezet door Attempto Racing. Met die prestatie grepen de Team WRT-rijders meteen ook de leiding in de tussenstand van de Fanatec GT World Challenge Endurance Cup. Team WRT reed zich ook in de kijker in de Gold Cup (de klasse waarin pro-rijders worden gekoppeld aan semi-pro’s en amateurs) met het kwartet Arnold Robin – Ryuichiro Tomita – Ulysse de Pauw – Maxime Robin. De rijders van de #33 keken aan tegen een fikse opdracht nadat ze twee ronden achterstand opliepen in de grindbak. Ze overschreden de finishlijn met een oververdiende tweede plaats en bevestigden daarmee de “fighting spirit” van het Belgische Team WRT.

TotalEnergies 24 Hours of Spa

Vincent Vosse blikte filosofisch terug op de editie 2022 van de TotalEnergies 24 Hours of Spa: “Het is elk jaar opnieuw een plezier om naar deze race toe te leven”, bevestigde de Belgische Team Manager van Team WRT. “Het was ook nu weer leuk om aanwezig te zijn en deel te nemen en dat in het bijzijn van een recordaantal toeschouwers. Het resultaat stemt niet echt overeen met wat we gehoopt hadden, maar iedereen kon vaststellen dat Audi niet de snelheid had om mee te strijden voor het algemene podium. Die ontgoocheling wordt echter wel wat getemperd door de mooie zege in de Silver Cup, met ons jong trio dat een foutloze race afwerkte, en het podium in de Gold Cup. Proficiat aan het ganse team voor het uitstekende werk!”

Ongetwijfeld zal Audi ook in 2023 present tekenen om revanche te nemen!

Copyright: Ferdi Kräling Motorsport-Bild GmbH
Download alle
00:00 | 00:00
A224349_large.jpg
A224349_large.jpg

Misschien bent u ook geïnteresseerd in deze artikels