BeFC, revolutionaire batterijen

BeFC, de papieren revolutie van batterijen

Audi Magazine

Batterijen vervangen door nieuwe elektriciteitsbronnen gemaakt van papier en enzymen, dat is de missie van het Franse bedrijf BeFC. De technologie zorgt voor een prima alternatief voor miniatuurbatterijen die complex, duur en lastig te recycleren zijn.

BeFC, de papieren revolutie van batterijen
Elk jaar worden zo’n 15 miljard niet-oplaadbare batterijen weggegooid

Elk jaar worden zo’n 15 miljard niet-oplaadbare batterijen weggegooid, waarbij 97% van de miniatuurbatterijen eindigen op een stortplaats of verbrand worden. Hierbij gaat het bijvoorbeeld over batterijen in toestellen die slechts één keer gebruikt worden, zoals digitale zwangerschapstests. Helaas bevatten deze vaak metalen en allerlei giftige stoffen. Om een duurzaam alternatief te creëren voor dit type batterijen met een laag vermogen en beperkte levensduur, richtten vier onderzoekers van het Franse Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS) in mei 2020 het bedrijf BeFC (Bioenzymatic Fuel Cells) op.

Van glucose en zuurstof naar elektriciteit

Van glucose en zuurstof naar elektriciteit

De oorspronkelijke focus van het project was brandstofcellen vervaardigen voor pacemakers en insulinepompen. De technologie van deze ecologische biobrandstofcellen draait rond katalysatoren die natuurlijke brandstoffen (glucose en zuurstof) omzetten in elektriciteit. Deze kunnen geactiveerd worden door contact met een druppeltje water, zweet, speeksel, bloed of urine. Uiteindelijk zorgde het idee om papier te gebruiken als drager van de brandstofcellen voor de grote doorbraak. Hierdoor zijn deze cellen volledig natuurlijk en bevatten ze geen metalen of lithium. En aangezien ze ultradun en flexibel zijn, kan hun vorm makkelijk aangepast worden aan allerlei types geconnecteerde apparaten.

Slimme wearables en IoT

Slimme wearables en IoT

Door hun unieke eigenschappen zijn de biobrandstofcellen van BeFC de gedroomde milieuvriendelijke energiebron voor de volgende generatie slimme wearables en IoT (Internet of Things) oplossingen. Jules Hammond (CEO en mede-oprichter): “Medische toepassingen zijn bijzonder interessant omdat conventionele batterijen de verwerking ervan bemoeilijken en de kosten verhogen, waardoor verbranding de voorkeursmethode is. Een andere interessante markt is de verpakkings- en logistieke sector, waar fabrikanten een stroombron willen integreren om voor een IoT/connected oplossing te zorgen.”

Data draadloos verzenden

Data draadloos verzenden

BeFC ontwikkelt bijvoorbeeld een actieve elektronische sensor uitgerust met een ecologische batterij. Deze wordt op de huid gekleefd en kan zo allerlei metingen bij o.a. ziekenhuispatiënten doen (lichaamstemperatuur, hartslag, beweging ...), en de verkregen data draadloos verzenden. In de toekomst zal het ook mogelijk zijn om verzonden pakketten te volgen met behulp van technologie uitgerust met deze ultradunne batterij. Of we een dergelijk type batterijen ooit in de elektrische wagens van Audi mogen verwachten? Nog niet meteen ... maar zeg nooit nooit. Voorlopig focussen we ons echter op andere technologieën die de productie en de recyclage van onze batterijen zo efficiënt en duurzaam mogelijk maken.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in deze artikels