Bert Longin: “Eigenlijk heb ik twee beroepen”

Bert Longin (Audi-racer en bedrijfsleider): “Eigenlijk heb ik twee beroepen”

Audi Magazine

Op zijn 56ste is Bert Longin één van de meeste succesvolle nationale circuitracers. De zegerecordhouder in de 24 uur van Zolder (zes stuks) en meervoudig Belgisch kampioen (in zowel Belcar als BRCC) reed ook internationaal een mooi palmares bijeen, niet zelden aan het stuur van een Audi. Van zeges in de FIA-GT, over podiumplaatsen in de Blancpain Endurance Series tot een titel van vice-Europees kampioen in GT2 en een wereldtitel met zonnewagens, Longin deed het allemaal. Men zou haast vergeten dat Bert Longin ook, en misschien wel in de eerste plaats, een succesvolle bedrijfsleider is. Zijn reinigingsbedrijf Longin Services behoort in zijn vakgebied tot de absolute top. Af en toe lijkt het dat de dagen van Bert Longin uit meer dan 24 uur bestaan…

Bert Longin (Audi-racer en bedrijfsleider): “Eigenlijk heb ik twee beroepen”
“Nee hoor”, stelt een Leuvenaar met een brede grijns

“Nee hoor”, stelt een Leuvenaar met een brede grijns. “Dat is niet het geval. Alleen pak ik zowel het zakelijke als het sportieve op een professionele manier aan. Ik beschouw mezelf een beetje als een ‘selfmade driver’, want ik ben pas laat in de racerij gestapt (op zijn 29ste, red.). Maar van bij de start heb ik het autoracen als een professionele sport beschouwd. Dat is ook de reden waarom ik mijn erelijst zonder blozen naast die van een professionele racer mag leggen. Eigenlijk heb ik twee beroepen, twee jobs: die van ondernemer en die van autoracer. Hoe ik die twee weet te combineren? Door supergezond te leven, vroeg te gaan slapen en te leven als een topsporter. Ik heb geen moeite om na een raceweekend op maandagmorgen vroeg present te tekenen op het bedrijf.”

Bert Longin kent echter het belang van teamwork

Bert Longin kent echter het belang van teamwork, en weet dat hij die twee carrières niet op zijn eentje zo succesvol had kunnen uitbouwen. “Ik heb me altijd goed omringd, en dat is heel belangrijk”, weet Longin. “Voor mijn fysieke voorbereiding, bij de communicatie met de pers, op technisch vlak, bij elk facet word ik bijgestaan door mensen die hun vak door en door kennen. Mijn beste prestaties zette ik ook allemaal bij een professioneel team neer, van PK Carsport tot WRT. Teams die in hun vakgebied steevast voorin meedraaien. Al die mensen kan ik absoluut vertrouwen en zo kan ik mijn twee levens, dat van ondernemer en dat van sporter, perfect combineren. Tuurlijk is er ook af en toe iets fout gelopen. Het zou straf zijn mocht dat niet gebeurd zijn. Maar ik denk dat ik op dat vlak na 27 jaar in de autosport wel een positieve balans mag opstellen.”

Dit jaar is Bert Longin

Dit jaar is Bert Longin actief met één van de meest recente producten van Audi Sport customer racing, de Audi R8 LMS GT2. Met die indrukwekkende bolide is Longin zowel in het nationale uithoudingskampioenschap Belcar als in de Fanatec GT2 European Series actief. Met succes overigens, want de Leuvenaar komt in beide kampioenschappen in aanmerking voor de titel. Om maar te zeggen dat het klikt tussen Audi en Bert Longin, maar die relatie is al een paar decennia aan de gang.

“Mijn allereerste Audi was een Audi 100”, grinnikt Longin.

“Mijn allereerste Audi was een Audi 100”, grinnikt Longin. “En dan heb ik het over een jaar of dertig geleden. Ik was onder de indruk van de vernieuwende keuzes die er bij die auto waren gemaakt, en van de hoogstaande afwerking. Samen met de quattro vierwielaandrijving sprak dat tot mijn verbeelding, jawel. Maar de échte liefde startte pas bij het skiën, mijn favoriete hobby. Ik pikte al eens de Hahnenkamm-Rennen mee, die wereldberoemde afdaling die jaarlijks in het Oostenrijkse Kitzbühel wordt gehouden. Telkens ik daar als toeschouwer aanwezig was, zag ik grote affiches en sponsorvlaggen van Audi Sport. Dat vond ik fantastisch.”

De liefde is nooit meer overgegaan. Longin zelf, zijn echtgenote, zijn kinderen en hun partners, allemaal rijden ze nu met een Audi. “Zeven in totaal rijden er bij de Longins rond”, glimlacht de Leuvenaar. “Van de Q8 tot de A1, iedereen rijdt met Audi. Zelfs met jongste zoon Louis, die nog veel te jong is voor een rijbewijs, toert met een elektrische go-kart met Audi-koetswerk rond.”

Het moet gezegd

Het moet gezegd, Audi leverde Longin ook heel wat sportieve successen op. “In 2011 wonnen we met een R8 LMS de 24 Uur van Zolder, en een paar jaar later ook Belgische titels in het BRCC, het Belgian Racing Car Championship”, licht Longin toe. “Waar ik het meest trots op ben? Misschien wel op het feit dat ik in 2011 als officieel Audi Sport-rijder aan de 24 Uur van Spa kon deelnemen. Ik herinner me dat we in de aanloop naar de race nogal wat last hadden om de juiste afstelling te vinden. Als Belg die wel wat ervaring had met het rijden op Francorchamps werd er wel naar mijn input geluisterd, en toen ik opperde om de wagen wat zachter af te stellen ging het ding ineens anderhalve seconde per ronde sneller. Ik deelde toen een Audi R8 met de Portugees Filipe Albuquerque en de Monegask Stéphane Ortelli. In de race leek het er lange tijd op dat we in aanmerking zouden komen voor de overwinning, tot een klein foutje ons wat tijd liet verliezen. Zo ging de zege naar de andere Audi van Audi Sport Team WRT, wij finishten nog als vierde.”

Meer dan tien jaar later racet Bert Longin nog steeds met Audi

Meer dan tien jaar later racet Bert Longin nog steeds met Audi, een R8 LMS GT2, in de Fanatec GT2 European Series. “Ik wil met mijn ervaring ook wel andere, beginnende rijders een handje helpen”, legt Longin uit. “Dat was een paar jaar geleden al het geval voor mijn zoon Stienes, en nu help ik Peter Guelinckx, die pas aan zijn tweede volledige seizoen in de autosport bezig is. Samen wisten we in 2021 al tweede te finishen in de GT2 European Series, dit jaar willen een trapje hoger eindigen.”

Longin blijft dus druk bezig, en wil het niet over stoppen hebben. “Een paar jaar geleden zei ik wel eens dat mijn autosportverhaal op zijn laatste benen liep, maar daar wil ik het niet meer over hebben”, lacht Longin. “Ik doe dit nog veel te graag. Of het nu als rijder is, of als coach, of als commentator op televisie, autosport zit in mijn bloed. En dat zal nog wel een tijdje zo blijven.”

Misschien bent u ook geïnteresseerd in deze artikels