Drie tips voor een efficiënter stroomverbruik

Slim energie verbruiken en uw Audi opladen

Audi Magazine

Nu we met z’n allen evolueren richting steeds meer elektrische toestellen en wagens, wordt slim energie gebruiken belangrijker dan ooit. Door uw verbruik te spreiden of te concentreren op momenten waarop er veel (groene) energie beschikbaar is, kunt u immers veel besparen. Nieuwe technologieën kunnen u daarbij helpen.

Slim energie verbruiken en uw Audi opladen
Elektrisch rijden, verwarmen, leven … om af te stappen van fossiele brandstoffen

Elektrisch rijden, verwarmen, leven … om af te stappen van fossiele brandstoffen, is de overstap richting elektrificatie volop bezig. Om ervoor te zorgen dat ons elektriciteitsnet hierdoor niet overbelast wordt, worden we aangemoedigd om bewuster om te gaan met energie. Bijvoorbeeld door de invoering van het capaciteitstarief sinds januari 2023, dat ervoor zorgt dat wie hoge afnamepieken veroorzaakt meer betaalt.

Enerzijds kan dat door zelf elektriciteit op te wekken en/of op te slaan, en deze optimaal te gebruiken. Anderzijds kan dat ook door uw verbruik te spreiden en vooral elektriciteit af te nemen op momenten dat de vraag lager ligt, bijvoorbeeld via een slimme sturing. Voor wie grote stroomverbruikers heeft, zoals een elektrische wagen of warmtepomp, wordt dit extra belangrijk. Op deze manier kunt u immers aanzienlijk besparen op uw energiefactuur.

Drie tips voor een efficiënter stroomverbruik

Gebruik slimme apps en software

1. Gebruik slimme apps en software

Dankzij de digitale meter kunt u uw elektriciteitsverbruik nauwkeurig monitoren en gebruik maken van variabele tarieven. Om deze meter slim te maken, zijn apps en andere toestellen nodig die u toelaten om uw verbruik in real time op te volgen.

Met een energiemanagementsysteem – een combinatie van hardware- en softwareoplossingen – kunt u uw verbruik verder optimaliseren via automatisatie. Op basis van gegevens over uw energieverbruik, het elektriciteitsnet en de elektriciteitskosten gaat zo’n systeem allerlei beslissingen zelf nemen: wanneer welk elektrisch toestel ingeschakeld wordt, hoe u optimaal de stroom van uw zonnepanelen inzet, wanneer en waar het nuttig is om elektriciteit op te slaan (in de batterij van een elektrische wagen of de thuisbatterij), hoe u voordelig gebruik maakt van een dynamisch elektriciteitscontract …

Meer over een energiemanagementsysteem
Installeer zonnepanelen en een thuisbatterij

2. Installeer zonnepanelen en een thuisbatterij

Aangezien we in de toekomst steeds meer elektriciteit nodig zullen hebben, is het installeren van zonnepanelen sowieso een uitstekend plan. Dankzij zonnepanelen kunt u op een duurzame en kosteneffectieve manier energie gebruiken en uw elektrische wagen opladen, en bovendien is de investering in de meeste gevallen binnen de 10 jaar terugverdiend. Met een thuisbatterij kunt u uw zelfverbruik verder verhogen, en uw verbruik beter spreiden.

De belangrijkste boodschap: zet grote elektriciteitsverbruikers in werking wanneer er volop zon is, dus rond de middag. Dat is ook het ideale moment om uw wagen op te laden, aangezien elektriciteit dan gratis is. Een intelligent geconnecteerd laadstation houdt hier allemaal rekening mee.

Meer over zonnepanelen en een thuisbatterij
Zorg voor een intelligent laadstation

3. Zorg voor een intelligent laadstation

Het opladen van een elektrische wagen neemt een aanzienlijk deel van de totale hoeveelheid stroom in een woning in beslag. Met een intelligent geconnecteerd laadstation komt u nooit in de problemen. Dit systeem kan namelijk door middel van dynamic load balancing automatisch detecteren of er op dat moment nog zware toestellen in gebruik zijn, zoals een oven, vaatwasser, wasmachine of droogkast.

Dynamic load balancing berekent hoe de energieverdeling op elk moment het best gebeurt: het laadstation moduleert dan zijn eigen vermogen in functie van de beschikbare stroom. Zo zorgt het systeem ervoor dat de beschikbare energiecapaciteit eerst gebruikt wordt om de behoeften van het huis te dekken, daarna pas wordt de wagen opgeladen. Dit proces verloopt dynamisch en continu.

Onze aanbevolen laadoplossingen
MyGrid. Een slimme Belgische innovatie.

MyGrid. Een slimme Belgische innovatie.

Zonnepanelen en een thuisbatterij vormen dan wel uitstekende oplossingen, maar zijn helaas geen optie voor huurders of mensen die op een appartement wonen. Met de unieke technologie van het Belgische MyGrid kunnen ook zij hun energieverbruik beter beheren en hun impact op het milieu verminderen. De thuisbatterij ModuleOne kan immers gewoon in het stopcontact worden gestoken, waardoor iedereen deze eenvoudig kan installeren en meteen energie kan besparen.

Jan Wellens (CEO MyGrid): “Als je bijvoorbeeld een dynamisch tarief hebt, dan kun je opladen als de elektriciteitsprijs laag staat, en terug ontladen wanneer de prijs hoog staat. Een alternatief is om er bijvoorbeeld voor te kiezen om te ontladen op momenten wanneer er een energietekort is en er CO2-intensieve gascentrales ingeschakeld worden. Op deze manier kan je dus ook je uitstoot verminderen. Daarenboven zal het ook mogelijk zijn om de pieken van je energieverbruik af te vlakken en zo de capaciteitstaks te minimaliseren.”

Daarnaast kan de plug-and-play-batterij dankzij het draagbare ontwerp overal mee naartoe. Deze innovatie leent zich dus ook voor kampeertrips, BBQ's of als back-up energiebron voor noodgevallen.

Meer over MyGrid

Misschien bent u ook geïnteresseerd in deze artikels