XXL impact voor de textielindustrie

Jeanologia, vintage look via toekomstgerichte technologie

Audi Magazine

In hun streven naar duurzamere productieprocessen werken veel bedrijven aan de reductie van hun waterverbruik. Bij Audi worden op dit vlak al grote inspanningen geleverd, maar ook in de textielindustrie is nog veel ruimte voor verbetering. Het Spaanse Jeanologia creëert baanbrekende technologieën waarmee de productie van jeans een pak duurzamer verloopt.

Jeanologia, vintage look via toekomstgerichte technologie
Mission:Zero

Mission:Zero

Lakwerk, koelen van materialen of reinigen van onderdelen: bij heel wat processen tijdens de productie van wagens wordt water gebruikt. Aangezien dit verbruik terugdringen een van de aandachtspunten is van Mission:Zero – een Audi actieplan met als doel de ecologische voetafdruk verminderen – moet water hergebruikt worden. De ambities van Audi: het waterverbruik per geproduceerd voertuig met de helft terugdringen. Audi Brussels werkt hiervoor samen met waterzuiveringsstation Hydria. Zo wordt het gebruikte water behandeld en gezuiverd voordat het terug in de productiecyclus komt, om tot een gesloten circuit te komen. Resultaat: meer dan 100.000 kubieke meter drinkbaar water per jaar wordt bespaard, of zo’n 40 olympische zwembaden.

70 liter water per jeans

70 liter water per jeans

Een stijlvolle jeansbroek mag in geen enkele kledingkast ontbreken. Wereldwijd worden er elk jaar zo’n 5 miljard stuks van verkocht. Alleen zorgt deze populariteit voor ongewenste gevolgen, zoals overmatig gebruik van water, chemicaliën en energie. Per jeansbroek is immers zo’n 70 liter water nodig voor het kleuren, bleken en wassen alleen al. Het materiaal wordt bovendien gezandstraald om het te bleken en zachter te maken, en behandeld met chemische producten om de juiste kleur te verkrijgen. Hierbij ademen de fabrieksmedewerkers stof en toxines in, en zorgt het afvalwater voor milieuvervuiling. Tot slot wordt jeans gewassen met stenen om de populaire “used look” te verkrijgen, wat opnieuw voor veel afvalwater zorgt. Twee Spaanse ingenieurs, Jose Vidal en Enrique Silla, wilden hieraan iets doen. Daarom ontwikkelen ze sinds 1994 machines die elke stap in de productie van jeans schoner maken.

Lucht in plaats van water

Lucht in plaats van water

Jeanologia biedt textielbedrijven een reeks processen om authentieke jeans te produceren via een productiever, competitiever en duurzamer model. Zo wordt het zandstralen vervangen door een machine die het materiaal behandelt met lasers. Een waterloze wasmachine gebruikt geen stenen of chemicaliën, maar “wast” de jeans met ozon (O3) die uit de lucht gehaald wordt. In een laatste stap worden kleuren en effecten verkregen door nanopartikels in een luchtstroom te gebruiken in plaats van water, een proces dat 95% water bespaart. Dankzij al deze methodes wordt niet langer 70 liter water per jeansbroek verbruikt, maar slechts één glas. Vandaag worden wereldwijd al 1 op 3 jeansbroeken gemaakt met de Spaanse machines. Deze knappe innovatie wordt dus al bijna het standaardproces.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in deze artikels