Optimisme voor de toekomst

Audi Magazine

Wanneer Ray Kurzweil zijn plaats op het podium inneemt om het over zijn optimistische kijk op een hightech toekomst te hebben, verstilt het publiek. Bijna 100 leidinggevenden uit 38 landen houden hun adem in en smartphones worden uitgeschakeld om elk woord te horen van deze uitvinder, futurist en technisch directeur bij Google.

Kurzweil praat over de niet te stuiten vooruitgang van artificiële intelligentie en microscopische nanobots. De 69-jarige computerwetenschapper beweert dat kleine robots binnen een paar jaar door ons lichaam zullen stromen om onze immuunsystemen te herprogrammeren en onze hersenen met de cloud te verbinden.

“Ons denken zal een mengvorm zijn van ons biologische en ons niet-biologische denken. Deze upgrade zal ons grappiger en slimmer maken”, zegt Kurzweil, met de nuchtere overtuiging van een man die zijn leven heeft gewijd aan onderzoek naar de synthese van mens en machine.

Optimisme voor de toekomst
Kurzweil schreef bestsellers als The Age of Spiritual Machines

Kurzweil schreef bestsellers als The Age of Spiritual Machines en The Singularity is Near. Hierin schrijft hij over de dag waarop technologie het onmogelijk zal maken om het onderscheid te maken tussen mensen als biologische entiteiten en digitale systemen die bestaan uit hard- en software, het punt wanneer atomen en bytes één worden.

“De ‘singulariteit’ zal ons in staat stellen de beperkingen van onze biologische lichamen en onze hersenen te overstijgen.”

Over singulariteit

Tegen 2045 zullen we de collectieve intelligentie van onze beschaving, van mensen en machines, vermenigvuldigen met een factor van één miljard. Dat wordt het begin van de technologische singulariteit: een toekomst die onze verbeelding tart.

Singularity University

Singularity University

De Singularity University is opgericht in 2009 en uitgegroeid tot een van de meest prominente denktanks voor digitale transformatie. Ze organiseert conferenties van Berlijn tot Sydney om mensen voor te bereiden op de wereldse uitdagingen en samen naar antwoorden te zoeken. Carin Watson, verantwoordelijke voor leren en innovatie bij SU: “Het zou naïef zijn om magische krachten toe te wijzen aan nieuwe technologieën. Maar ze kunnen wel nieuwe kansen bieden om grote uitdagingen zoals armoede, honger, onderwijs of gezondheid aan te pakken.” “Aan de universiteit geloven we in een toekomst van overvloed, niet van tekorten en ontbering.”

De toekomst is beter dan u denkt

Een toekomst waarin technologie mensen redt van de armoede: het is ook de focus van Peter Diamandis, die de singulariteitsbeweging opstartte met Kurzweil. Hij publiceerde Overvloed: de toekomst is beter dan u denkt, een manifest voor de beweging. Deze positieve kijk is gebaseerd op exponentiële technologieën: innovaties die niet lineair groeien, maar in grote sprongen.

Exponentiële technologieën – van productie over robotica tot gentherapie - zijn voor de planeet een enorme kans om armoede uit te roeien en toegang te geven tot proper drinkwater en betrouwbare gezondsheidszorg. Volgens singularisten houdt dit gedachtegoed steek. Zodra het internet de planeet volledig heeft veroverd, is de meest elitaire universiteit in de VS maar een paar smartphone-clicks verwijderd van elk Afrikaans dorp.

“Exponentiële technologieën zijn voor de planeet een enorme kans om armoede uit te roeien.”

Om de paar maanden worden bijna 100 leiders uit alle hoeken van de wereld uitgenodigd om deel te nemen aan het Executive Program in de Singularity University in Californië. Op één week tijd bespreken ze grootse ideeën om de wereldproblematiek op te lossen. Tot nu toe hebben ongeveer 3000 mensen deelgenomen aan deze intensieve cursussen. Onder hen ook techreuzen zoals Google, Apple en Facebook.

Veelbelovende start-ups

Om de transformatie te versnellen, begon de universiteit onlangs met de ondersteuning van veelbelovende startups van Kenia tot Californië. Teams die innovatieve ideeën hebben voor het omgaan met grote wereldproblemen, kunnen zich inschrijven voor een SU-starterstraject van 7 weken, voor ze hun concepten en prototypes presenteren op een demobeurs.

Zodra een idee een start-up wordt, neemt SU Ventures deel aan het nieuw opgerichte bedrijf. Het zorgt voor waardevolle contacten met mentoren, potentiële zakenpartners en investeerders. “Sinds de lancering in 2016 hebben in totaal 11 teams het starterstraject doorlopen”, meldt Monique Giggy, hoofd van SU Ventures. De meesten van hen werden portfoliobedrijven. SU Ventures heeft geïnvesteerd in 58 start-ups, die 220 miljoen dollar aan investeringskapitaal hebben aangetrokken en tot nu toe meer dan 500 banen hebben gecreëerd.

Tot de succesverhalen van het programma behoren de drone-pionier Matternet en Majik Water, wiens technologie de arme gemeenschappen in Kenia in staat stelt om natuurlijk vocht uit de lucht in drinkwater om te zetten.

"Start-ups die hun weg naar ons vinden", zegt Giggy, " zijn ongelooflijk gepassioneerd over wat ze doen om een ​​verschil te maken in de wereld. Het is de bedoeling dat deze ondernemers hun enthousiasme delen met de deelnemers aan het Executive Program. Managers kunnen op die manier contact leggen met jonge talenten, om mens en machine nog sneller te laten samenwerken.