WRT-team waagt zich aan esports

Audi Magazine

Al meer dan 10 jaar maakt het Audi WRT-team furore in de autosport, achter het stuur van wagens zoals de Audi R8 LMS GT3. Helaas: dit jaar moesten de piloten tijdelijk de remmen dichtgooien door de opschorting van de races. Tijd dus om van de gelegenheid gebruik maken en van de virtuele variant te proeven. En zo rolde het team onder leiding van Vincent Vosse en Yves Weerts in de esports.

WRT-team waagt kans in esports
GT World Challenge Europe

Pas op 25 en 26 juli wordt de GT World Challenge Europe hervat in Imola. In afwachting stilt het WRT-team zijn honger naar uitdagingen met esports – in de context van de autosport ook wel Sim Racing genoemd.

“Het is een discipline die in de schijnwerpers kwam te staan door de coronacrisis, maar die we wel al een tijdje volgen”, legt Vincent Vosse uit. “We hadden plannen om ‘iets’ te doen in dit domein, maar we hadden er niet eerder de tijd voor. Er ontstond een kans en die hebben we gegrepen.”

Le mans

Intern zijn meerdere mensen betrokken bij het project, onder het goedkeurend oog van Vincent. “Mijn eerste passie is natuurlijk de echte autosport, maar ik kan niet ontkennen dat esports een fijne extra zijn, die bovendien almaar realistischer wordt. Ik ben ervan overtuigd dat er toekomst in zit — en dat wij daarin een plaats hebben. Esports zijn een prima aanvulling op wat we in het echte leven doen. Zo bereiken we een ander publiek en kunnen we onze historische partners, zoals de Belgische Audi Club, nieuwe spin-offs aanbieden. En wie weet: misschien kunnen we op een dag de brug slaan tussen deze twee werelden.”

Na een vlotte start schakelde het team een versnelling hoger toen de promotors van het World Endurance Championship en de Automobile Club de l'Ouest de virtuele 24 uur van Le Mans lanceerden. Vosse, die tussen 1999 en 2005 zelf vijf keer aan de start stond in Le Mans, vat het als volgt samen: “Zo zijn we weer een ervaring rijker, en deze virtuele race zal goed zijn voor de team spirit.”

Virtuele WRT

Zelfs in virtuele vorm kan de legendarische Franse uithoudingsrace op enthousiasme rekenen van de professionele piloten. Op 13 en 14 juni was het WRT-team met Dries Vanthoor, Kelvin van der Linde, Fabrice Cornelis en Arne Schoonvliet – drie Belgen en een Zuid-Afrikaan – dan ook goed vertegenwoordigd op de startgrid. Racewagen van dienst? Een Oreca 07 met het nummer 30.

Jong gametalent Arne Schoonvliet zette een uitstekende tijd neer tijdens de kwalificatie waardoor het team vanaf een uitstekende tweede plaats op de grid kon starten. Tijdens het eerste uur van de wedstrijd lag het WRT-team dan ook op kop, totdat Kelvin van der Linde een technisch probleem ondervond vanwege ... het verlies van zijn internetverbinding.

Virtueel WRT

Teruggeslagen naar de 26e plaats knokte het team onvermoeibaar verder om opnieuw naar de top van het klassement te klimmen. Het mocht niet baten: nieuwe computerproblemen deden hun kansen op de overwinning de das om. Desondanks wist Team WRT toch de zevende plaats te behalen. Een prachtig resultaat voor een eerste deelname..

Komt er een virtueel WRT-team?

Na deze succesvolle eerste 24 uur overweegt het WRT-team om zijn esportsavontuur een vervolg te geven. “Er zijn specialisten voor alle types simulatieplatforms in de wereld van Sim Racing”, zegt Vosse. “Het doel zou zijn om een ​​WRT-ambassadeur te hebben voor de belangrijkste zoals iRacing, Assetto Corsa Competizione, rFactor 2 of zelfs het ontzettend populaire Gran Turismo. Er bestaan notoire esportscompetities en we hopen de kleuren van het WRT e-Team, Audi en onze partners daar te zien schitteren. Net als in de traditionele autosport willen we prestaties neerzetten. Dat staat buiten kijf als je voor Audi rijdt.”

Bron: Belgian Audi Club - https://www.belgianaudiclub.be/