Last van hooikoorts? De airco van uw wagen kan helpen

Audi Magazine

Loopneus, rode ogen, hoofdpijn… Hooikoorts zet vaak een domper op uw lentekriebels. Mocht u last hebben van hooikoorts, is het sluiten van ramen wellicht een tweede natuur geworden. Maar u kunt zich ook nog op andere manieren beschermen.

Hooikoorts
Wat is hooikoorts

Wat is hooikoorts eigenlijk?

Hooikoorts kennen we ook als pollen- of stuifmeelallergie. Bent u er gevoelig aan? Dan krijgt u last vanaf de lente, wanneer de eerste stuifmeelkorrels of pollen van bomen, grassen of kruiden de lucht in geslingerd worden. Uw afweersysteem reageert door antistoffen aan te maken, wat een allergische reactie uitlokt. Een verstopte neus, niesbuien … Zowat 20% van de Belgen heeft ermee te maken. Hooikoorts is daarmee een van de meest voorkomende allergieën in onze streken.

Hoe lang duurt het ‘hooikoortsseizoen’?

Het seizoen van hooikoorts loopt van ongeveer februari tot oktober, in de bloeitijd van grassen, planten en bomen. Mensen met een allergie voor boomstuifmeel krijgen dus al vroeg in het jaar klachten, terwijl mensen met een allergie voor grasstuifmeel pas veel later last krijgen. Een allergie voor kruiden wordt moeilijk vanaf halverwege het jaar.

Wat kunt u doen tegen hooikoorts?

Wat kunt u doen tegen hooikoorts?

20% van de Belgische patiënten krijgt klachten zelfs met maximale therapie niet onder controle. Dat lijkt een klein percentage, maar op een groep van 3 miljoen allergische Belgen, is dat een hele hoop. In alle gevallen geldt: voorkomen is beter dan genezen. Met deze drie tips komt u al een heel eind:

1. Neem medicatie tegen hooikoorts
Hooikoortspatiënten worden meestal symptomatisch behandeld, met pilletjes of sprays tegen allergieën. In sommige gevallen is immunotherapie aangewezen. Allergologen raden aan om om goed op tijd te beginnen met behandelen (dus voor het hooikoortsseizoen begint).

2. Vermijd contact met pollen
Uiteraard kunt u zichzelf niet binnen opsluiten. Pollen zijn nu eenmaal zowat overal. Toch kunt u proberen om contact met pollen te vermijden. Draag bijvoorbeeld een zonnebril om uw ogen te beschermen, plan buitenactiviteiten voor 10u ’s ochtends (wanneer de hoeveelheid pollen in de atmosfeer nog beperkt is) en hang uw was beter niet buiten. En uiteraard is de pollenkalender uw beste vriend.

Laat de airco van uw wagen reinigen

3. Laat de airco van uw wagen reinigen Wat weinigen misschien weten, is dat een goed werkende airco u onderweg beschermt tegen pollen. Want die zorgt niet alleen voor koelte, maar filtert ook die vervelende allergenen uit de lucht. Boekt u een airco-onderhoud bij Audi, dan wordt uw luchtcircuit volledig gereinigd en ontsmet.

In een aircosysteem zitten heel wat onderdelen, die samen zorgen voor een goede werking. Het is dus belangrijk dat u geregeld laat nakijken of alle onderdelen optimaal werken. Zo haalt u het beste uit uw toestel en vermijdt u hoge kosten om het volledig te vervangen. Een keer per jaar langsgaan bij uw verdeler, is voldoende!

Maak een afspraak bij uw Audi verdeler voor een airco-onderhoud